ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ

Άνεργη/ άνεργε

Απρίλιος 2010

Κάθε μέρα ζεις μέσα στην στέρηση μη έχοντας εργασία και χωρίς να έχεις δίπλα σου την πολιτεία που είναι υποχρεωμένη και σύμφωνα με το σύνταγμα να μεριμνά για αυτήν και συγκεκριμένα : Ελληνικό Σύνταγμα στο Άρθρο 22 1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.

Κάθε μέρα βλέπουμε η ανεργία να αυξάνεται με την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου.

Παρότι υπάρχει αυτή η κατάσταση βλέπουμε ακόμη ότι από την Πολιτεία δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική μέριμνα για το πώς θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όλοι αυτοί οι άνεργοι.

Με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα κάποιος που θα μείνει άνεργος βγαίνει εντελώς από την κοινωνική ζωή και μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας αφού :

- Δικαιούται μόνο για ένα χρόνο επίδομα στο 50% του κατώτατου μισθού και μόνο εφ’ όσον υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (αριθμός ενσήμων, απόλυση κλπ) όσοι δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομαγαζάτορες , αγρότες κλπ δεν παίρνουν τίποτα . Το πλήθος των προϋποθέσεων αποσκοπεί στην δυσκολία χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

Αυτό δε το επίδομα είναι το μικρότερο στην Ευρωζώνη δίνεται μόνο στο 50% του κατώτατου μισθού , ενώ π.χ στην Πορτογαλία δίνεται στο 90% και για 4 χρόνια.

- Δεν δικαιούται κοινωνική ασφάλιση . Δηλαδή αν ασθενήσει δεν δικαιούνται περίθαλψη.

- Είναι ευάλωτος στην υγεία του αφού έρευνα έδειξε ότι ότι μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι έμειναν άνεργοι εξαιτίας παραγόντων που βρίσκονταν εκτός του ελέγχου τους και οι οποίοι δεν είχαν αναφέρει οποιοδήποτε προβλήματα υγείας πριν χάσουν τη δουλειά τους, το 80% παρουσίασε έπειτα από 18 μήνες νέα προβλήματα υγείας, από υπέρταση και καρδιακές νόσους μέχρι διαβήτη.

- Είναι επιρρεπείς σε αυτοκτονικές τάσεις αφού σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η οποία κατέγραψε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε 26 χώρες, από το 1970 έως και το 2007, προκύπτουν τα εξής: μία αύξηση της ανεργίας της τάξης του 3% μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο 4% των αυτοκτονιών και 6% των δολοφονιών, ενώ ο αλκοολισμός μπορεί να αυξηθεί κατά 28%.

- Χάνει βασικά συνταξιοδοτικά του δικαιώματα , αφού χάνει ημέρες ασφάλισης. Τώρα μάλιστα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο γίνονται χειρότερα τα πράγματα . Που θα βρει ο άνεργος τόσες χιλιάδες ένσημα για να πάρει κάποτε μία πενιχρή σύνταξη?
-
Η άνεργη ,ο άνεργος δεν τοποθετείται από την Πολιτεία (έως τώρα τουλάχιστον) στις ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες ανάγκες ώστε να έχει τις στοιχειώδης εκπτώσεις π.χ στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Πολλές φορές η άνεργη, ο άνεργος αντιμετωπίζεται από τις υπηρεσίες της πολιτείας σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας . Αυτό φαίνεται ακόμη και από τις ουρές στον ΟΑΕΔ που περιμένει πολλές φορές υπομονετικά να σφραγίσει την κάρτα του.

Γενικά η πολιτεία αντιμετωπίζει τους ανέργους σαν αόρατους και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες απέναντι τους.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση προστίθεται και το γεγονός - που είναι μεγάλο μέρος της αιτίας της αδιαφορίας της εκάστοτε κυβέρνησης για τους ανέργους - ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΘΕΝΑ.

Αυτό ζητάει να λύσει αυτή μας η πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό όργανο εκπροσώπησης των ανέργων στήν περιφέρεια της Στερεάς Ελλλάδας - με έδρα την Χαλκίδα - και που κάποια στιγμή θα συντονιστεί και με άλλες πρωτοβουλίες ανέργων που έχουν σχηματιστεί και θα σχηματιστούν στό μέλλον σε όλη την Ελλάδα ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των ανέργων για ένα καλύτερο αύριο.

Άνεργη/άνεργε

Αν θέλεις να πάψεις να είσαι :

«Αόρατος» για την πολιτεία

Πολίτης δεύτερης κατηγορίας για τις υπηρεσίες.

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό της εξαθλίωσης.

Μόνη η μόνος σου αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας.

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ :

- Ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν νέες ασφαλείς διαρκείς θέσεις εργασίας με σωστές και ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις. Προώθηση και προστασία της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους.

- Σταμάτημα των αδικαιολόγητων απολύσεων.

- Επιδόματα ανεργίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες του ανέργου και θα διαρκούν όσο διαρκεί η ανεργία του. Η διάρκεια της ανεργίας θα καθορίζεται μετά από 3 προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για κάλυψη νόμιμης θέσης εργασίας που θα παρέχονται στον εργαζόμενο οι νόμιμες παροχές σύμφωνα με την ΣΣΕ , σε κλάδο εργασίας που έχει αιτηθεί η/ο άνεργος κοντά στην περιοχή κατοικίας του.

- Πλήρης ιατροφαρμακευτική ασφάλιση στους ανέργους και στα μέλη της οικογένειας του –που έχει στην επιμέλεια του- για όσο διαρκεί η ανεργία του.

- Κάλυψη των ενσήμων του για όσο διαρκεί η ανεργία του για την συνταξιοδότηση του.

- Ισότιμη αντιμετώπιση και σεβασμό των ανέργων από τις Δημόσιες υπηρεσίες.

- Ανανέωση της κάρτας των ανέργων στον ΟΑΕΔ κάθε εξάμηνο με υποχρέωση του άνεργου να δηλώνει στον ΟΑΕΔ όταν βρίσκει εργασία.

- Ειδικές εκπτώσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΝΕΡΟ κλπ) και μέσα μαζικής μεταφοράς σε ανέργους.

- Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα της Εργατικής εστίας στους ανέργους .

- Ευνοϊκές ρυθμίσεις από τις Τράπεζες για «καθυστερημένα» δάνεια, κάρτες προς τους ανέργους. Αναστολή κατασχέσεων όσο διαρκεί η ανεργία.

- Δημιουργία υπηρεσίας ψυχολογικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους από ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους)

Το κάλεσμα μας ισχύει φυσικά και για εργαζόμενους που αφ’ ενός μεν αύριο μπορεί και αυτοί να είναι άνεργοι αφ’ ετέρου δε ο μπαμπούλας της ανεργίας χρησιμοποιείται από πολλούς εργοδότες μέσον για εκβιασμούς ώστε να έχουν εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς η μεροκάματα ,ανασφάλιστους και τρομοκρατημένους.

Τα αιτήματα μας και οι τρόποι δράσης μας θα καθοριστούν σε συγκέντρωση μας με δημοκρατικές διαδικασίες , που θα προγραμματιστεί μετά από την εγγραφή νέων μελών στην πρωτοβουλία μας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Υ.Γ. Αυτήν την ανακοίνωση την έγραψε και την διακινεί η επιτροπή για την δημιουργία της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας για την δραστηριοποίηση των ανέργων, που αποτελείται επιτροπή) από ανέργους που κουράστηκαν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους το φάσμα της ανεργίας και ψάχνουν να βρουν συναγωνιστές πιστεύοντας ότι «η δύναμη εν τη ενώσει »

Για επικοινωνία με την επιτροπή πρωτοβουλίας :

http://oxistinanergia.blogspot.com/

E-mail : oxistin.anergia@yahoo.gr

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η αντιμετώπιση της ανεργίας από την αριστερή διακυβέρνηση


Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/01/2013

TOY ΑΝΕΣΤΗ ΤΑΡΠΑΓΚΟY

Η σπουδαιότητα του κοινωνικού ζητήματος των ανέργων
Πρωταρχικό οικονομικό ζήτημα που έχει προκύψει σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι το υπερμεγέθες ποσοστό της ανεργίας, που έχει προέλθει από δύο παράγοντες: Αφενός από τη λειτουργία των εκκαθαριστικών μηχανισμών της κρίσης υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, δηλαδή τη μαζική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κεφαλαίου και εργασίας, μέσα από το κλείσιμο επιχειρήσεων όσο και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των υπολοίπων. - Αφετέρου από την άσκηση της τριετούς μνημονιακής πολιτικής, που ακριβώς συρρικνώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις της μισθωτής εργασίας και περικόπτοντας τις κοινωνικές και επενδυτικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, έχει επιφέρει την κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών και τη ραγδαία πτώση της λαϊκής κατανάλωσης. Έτσι, το ποσοστό της ανεργίας από το 7,5% που ήταν στην αρχή του 2008, έχει εκτιναχθεί στο 26% με το τέλος του 2012 (1.265.000 άνεργοι), και με τη συνεχιζόμενη ύφεση του 2013, προβλέπεται να προσεγγίσει το όριο του 30% και για αριθμό ανέργων που θα φτάνει τα 1.500.000 άτομα. Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν και τη διάβαση του κρίσιμου ορίου λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το ότι οι μη ενεργοί μαζί με τους ανέργους (3.388.100 + 1.265.000 = 4.653.100) ξεπερνούν κατά 991.900 τους απασχολουμένους (3.661.200).
Έχουμε ήδη αναφερθεί την προηγούμενη πενταετία από τις στήλες της «Αυγής» όσο και της «Εποχής» σ’ αυτό το μείζον και πρωταρχικό ζήτημα της μαζικής και σταθεροποιημένης ανεργίας με μια ορισμένη αρθρογραφία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα, πέραν των άλλων, και τον ρόλο της παραλυτικής επίδρασης αυτού του εφεδρικού στρατού των ανέργων επί της ενεργού εργασίας, που κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει η επιστημονική μαρξιστική σκέψη. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη δεκαετία του 1980, όπου έπνεε ο άνεμος της «σοσιαλδημοκρατικής αλλαγής» και το ποσοστό ανεργίας βρίσκονταν στο όριο της «ανεργίας τριβής» του 4%, το ποσοστό συνδικαλιστικής πυκνότητας στον ιδιωτικό τομέα είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω του 30%, ενώ στη σημερινή περίοδο με ποσοστό ανεργίας που τείνει να σκαρφαλώσει στο 30%, η αντίστοιχη συνδικαλιστική πυκνότητα έχει κατέλθει σχεδόν στο 5%.

Μια αντιμετώπιση της ανεργίας με προβληματικούς όρους

Επόμενο είναι άρα η αντιμετώπιση των ανέργων και της ανεργίας, δύο ζητήματα πραγματικά μεθοδολογικά ξεχωριστά, να τίθεται ως πρωταρχική προτεραιότητα μιας αριστερής διακυβέρνησης στην οποία προσβλέπει η σημερινή Ριζοσπαστική Αριστερά, πράγμα που εύστοχα τίθεται στη σχετική ανάλυση του σ. Χ. Λάσκου στο σχετικά πρόσφατο άρθρο του στην «Αυγή» (20-1-2013), ως αναγκαίο μέτρο για την κατάκτηση με υλικούς όρους της πολιτικής «ηγεμονίας» και της αριστερής νομιμοποίησης, καθώς και για την ίδια την ανάταξη του ταξικού και αγωνιστικού εργατικού κινήματος, συμπληρώνουμε εμείς. Έτσι, προκρίνεται η άμεση διασφάλιση ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» στους ανέργους, μέχρις του σημείου που στα επόμενα χρόνια, μέσα από τις σχετικές «νομοθετικές πρωτοβουλίες και δομές χρηματοδότησης», να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας αυτό καθεαυτό. Αυτό παρουσιάζεται άμεσα εφικτό με «απλές» δημοσιονομικές κινήσεις, που, όπως ισχυρίζεται, είναι ο μηδενισμός (;) των στρατιωτικών δαπανών ή και των πληρωμών προς ορισμένους μεγάλους προμηθευτές (;) του ελληνικού δημοσίου, πράγμα που θα αποφέρει αυτόματα 5 δισ. ευρώ για την πληρωμή αυτού του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» στους σημερινούς ανέργους.
Κατ’ αρχήν, το ετήσιο κόστος για την εξασφάλιση «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για το σύνολο των ανέργων, και με δεδομένο το μέγεθος της ανεργίας (1.500.000), την καταβολή του επί δώδεκα μήνες τον χρόνο, και εφόσον αυτό ανέρχεται ενδεικτικά στο ύψος του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ πριν την ψήφιση του 2ου Μνημονίου (750 ευρώ), φτάνει, συνυπολογίζοντας και τα όποια διοικητικά διαχειριστικά έξοδα, τα 15 δισ. ευρώ, μέγεθος τριπλάσιο αυτού που υπολογίζεται, με τρόπο εντελώς «απλοποιημένο» και εσφαλμένο. Αν υπολογιστεί αυτό το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» με βάση τους ετήσια διατιθέμενους πόρους των 5 δισ. ευρώ, τότε γίνεται λόγος για μηνιαίο εισόδημα 250 ευρώ, πράγμα που είναι απαράδεκτο. Κατά συνέπεια, η πολιτική αναγκαιότητα για την κοινωνική προστασία των ανέργων, ως ένα από τα πρώτα μέτρα μιας αριστερής διακυβέρνησης, είναι πασιφανής και επιτακτική, εντούτοις όμως η χρηματοδοτική του κάλυψη απαιτεί ποσό τριπλάσιο των 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Από την άλλη πλευρά, κι αυτά ακόμη τα 5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να καλυφτούν από τον μηδενισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων ή τη μη πληρωμή προς προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου, είναι εντελώς ανεδαφική. Το ελληνικό κράτος σήμερα, και παρά τον αποδεκατισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι στοιχειωδώς υποχρεωμένο να κάνει τις ελάχιστες κοινωνικές προμήθειες που πραγματοποιεί: Προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό σύστημα, έντυπου υλικού για τα εκπαιδευτικά βιβλία, βασικά δημόσια έργα τουλάχιστον συντήρησης των παντοειδών κοινωφελών δικτύων κ.λπ. Συνεπώς δεν μπορεί να διακόπτει τις κοινωνικές αυτές δαπάνες, που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά περιορισμένες, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για την κοινωνική προστασία της ανεργίας, χωρίς τον κίνδυνο να αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς φαρμακευτικό υλικό, ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς εξοπλισμό σε βιβλία κ.λπ.
Τέλος, ο μηδενισμός των στρατιωτικών δαπανών, και μάλιστα σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, όπου οι ισορροπίες τρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά εύθραυστες, και μάλιστα με μια κυβέρνηση της Αριστεράς ακόμη περισσότερο, είναι τουλάχιστον ανυπόστατος. Άλλο είναι το ζήτημα της εξουδετέρωσης του κατασταλτικού ρόλου των ένοπλων κρατικών μηχανισμών (εκδημοκρατισμός τους και λαϊκός τους έλεγχος) κι άλλη η κατάργηση του αμυντικού συστήματος μιας χώρας, μέσα στον σημερινό συσχετισμό των δυνάμεων. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι μια αριστερή διακυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετες απειλές προερχόμενες από ποικίλα κέντρα (ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά), που είτε θα επιδιώκουν τη δημιουργία «θερμών» επεισοδίων, είτε θα πιέζουν αφόρητα και χωρίς ενδοιασμούς, και μάλιστα και με στρατιωτικούς όρους, τότε αντιλαμβάνεται ότι ο μηδενισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσα στο στρατηγικό πλαίσιο ενός συστήματος συλλογικής ασφαλείας (π.χ. μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής ηπείρου με δημοκρατικούς, ειρηνικούς και προοδευτικούς όρους, πράγμα που αντιπροσωπεύει μια στρατηγική μελλοντική προοπτική κι όχι μια άμεση δυνατότητα).

Πέρα από δημοσιονομικούς «εξορθολογισμούς» και «τεχνάσματα»
Προκύπτει κατά συνέπεια ότι είναι χρήσιμο, αναγκαίο και επιθυμητό να επικαλούμαστε την άμεση λήψη αριστερών κυβερνητικών μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων, τη στήριξη των κοινωνικών ασφαλιστικών ταμείων, την αποκατάσταση των λαϊκών μισθών και συντάξεων, τη δρομολόγηση ενός εκτεταμένου ΠΔΕ κ.λπ., με την όρο όμως να προσδιορίζουμε τις πηγές χρηματοδότησής τους, πράγμα που δεν μπορεί να γίνεται με τέτοιου είδους «εξορθολογιστικά τρικ», αλλά μόνο μέσα από την αλλαγή του ταξικού συσχετισμού των δυνάμεων. Άρα η χρηματοδότηση της ικανοποίησης όλων αυτών των εκρηκτικά αναγκαίων κοινωνικών αναγκών χρειάζεται να θέτει στο επίκεντρό της την ίδια την καπιταλιστική οικονομία και τους όρους λειτουργίας της κοινωνικής παραγωγής. Αυτό ακριβώς που κάνει η σημερινή πολιτική των μνημονίων από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης να γίνεται με τους ταξικούς όρους της μισθωτής εργασίας και των λαϊκών εργαζομένων στρωμάτων, με πρωταρχική βέβαια προϋπόθεση (χωρίς να είναι και η επαρκής συνθήκη) της απαλλαγής από τον βρόγχο του δημοσίου χρέους και της πληρωμής των εξοντωτικών τόκων και χρεολυσίων.
Σ’ αυτή την περίπτωση προβάλλει άρα η αναγκαιότητα δραστικής φορολόγησης του κεφαλαίου (το σύνθημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι»). Ωστόσο μια τέτοια αριστερή πολιτική κατεύθυνση, στη σημερινή περίοδο βαθύτατης κρίσης καπιταλιστικής υπερσυσσώρευσης, όσο κι αν είναι επιβεβλημένη, έχει περιορισμένα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί το σύνολο των 22.376 επιχειρήσεων που εκδίδουν ισολογισμούς εμφανίζει ζημίες συνολικά 7,6 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ μόνο οι 10.468 από αυτές παρουσιάζουν κερδοφορία, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τις 200 μεγαλύτερες μεταξύ αυτών να κατορθώνουν να εμφανίζουν κέρδη 3,2 δισ. ευρώ για το 2011. Συνεπώς, η αναγκαία φορολόγηση αυτών των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων (πρωτίστως ζημιών και δευτερευόντως κερδών) δεν θα απέφερε παρά πολύ περιορισμένους κοινωνικούς πόρους, που δεν θα επαρκούσαν ούτε για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε διαδικασία κατάρρευσης. Μια τέτοια πολιτική θα είχε αποτελεσματικότητα την προηγούμενη περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης (λ.χ. 1996 - 2008), όπου η κερδοφορία των επιχειρήσεων, τραπεζών κ.λπ. βρίσκονταν σε εξαπλάσια επίπεδα.
Τέλος, η ίδια η φορολόγηση της «περιουσίας των πλουσίων» σήμερα περιλαμβάνει τις καταθέσεις των κεφαλαίων που «λιμνάζουν» σε τραπεζικά ιδρύματα, πράγμα όμως που είναι αμφιβόλου και σε κάθε περίπτωση χαμηλής αποτελεσματικότητας, σύλληψης ή ακόμη και δήμευσης, με τα μέτρα «φυγάδευσης κεφαλαίων» που έχουν παρθεί την τελευταία πενταετία της καπιταλιστικής κρίσης. Το μόνο που μένει από την άποψη της καπιταλιστικής «περιουσίας» είναι τα καθαρά πάγια των επιχειρήσεων (174,5 δισ. ευρώ), τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν και να μετατραπούν σε κοινωνικές παροχές, γιατί αντιπροσωπεύουν τα αναγκαία κεφάλαια που χρειάζονται για την πραγματοποίηση της κοινωνικής παραγωγής. Συνεπώς, μόνο η κοινωνικοποίηση αυτών των παγίων κεφαλαίων και η δρομολόγηση μιας εντατικής οικονομικής, με κοινωνικά χαρακτηριστικά, ανάπτυξης μπορεί να προσαυξήσει τη συνολικά προστιθέμενη αξία και να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση των τεράστιων κοινωνικών αναγκών που έχει δημιουργήσει ο όλεθρος και η καταστροφή της τελευταίας πενταετίας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται προφανώς σοσιαλισμός και η άμεση αναγκαιότητά της υποδηλώνει την επικαιρότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου